Zeehond gered

21-07-2020

* UPDATE *
Zeehond gered


Het zeehondencentrum Pieterburen heeft vandaag laten weten dat het zeehondje ter plaatse is nagekeken en het dier in prima conditie was en daarom is hij direct op een rustigere plek weer vrijgelaten.


Deze pup was al afgespeend door de moeder en kan in principe zichzelf nu redden. Natuurlijk houden zij hem wel onder observatie en als het nodig is kunnen ze altijd nog tot opvang overgaan. Hij ligt op een veilige plek waar weinig tot geen kans op verstoring door mensen is. Als wij een zeehond onder observatie hebben, merken we het dier meestal met een kleurtje.
Het geboorteseizoen van de gewone zeehond loopt van half mei tot half juni en in juli zullen de meeste pups door hun moeders verlaten worden om zich vanaf dat moment zelf te moeten redden. Dus dan liggen ze wat vaker alleen op het strand. Juist dan is het belangrijk dat mensen ze met rust laten.


ZEEHONDJE GERED
Gisterenavond rond 22:00 uur spotten twee strandhuisjesbewoners van KVS een zeehond aan de zeereep. Het leek te gaan om een heel klein zeehondje die lag te rusten langs de kant. Ook zagen zij ter hoogte van Bernies nóg twee zeehonden aan de zeereep liggen.
Na enige tijd vermoedden de twee dat het toch niet helemaal goed zat en belden zij de politie.
Deze stelde hen gelijk in verbinding met het EZH (Eerste Hulp voor Zeezoogdieren). Na uitleg van de situatie stuurden zij direct een vrijwilliger van Zeehondencentrum Pieterburen.
Bij aankomst waren de twee zeehonden ter hoogte van Bernies al weer de zee in gegaan, maar lag het zeehondje ter hoogte van KVS nog steeds op de kant. De vrijwilliger ondernam meteen actie en met hulp van de twee KVS'ers werd het 4 weken oude exemplaar in handdoeken gewikkeld en in een speciale container mee genomen naar de zeehondenopvang.
De vrijwilliger van Pieterburen bedankte de twee zeer hartelijk en complimenteerde hen voor het kordate optreden.


Het is op dit moment broedseizoen en wanneer kleintjes hun moeder kwijtraken zijn ze op deze leeftijd nog hulpeloos. Het beestje zal in Pieterburen worden verzorgd en wanneer het is aangesterkt weer uitgezet worden in de zee.
Mocht je een zeehondje zien ga er nooit naar toe, het is in de meeste situaties volkomen normaal dat ze even liggen te rusten aan de kant. Als je een zeehond te dicht benaderd zal hij schrikken en terug het water in gaan, terwijl hij juist wil rusten. Hierdoor kan het beestje alleen maar meer vermoeid raken. Mocht u vermoeden dat het beestje in gevaar is dan kunt u altijd contact opnemen met de politie, zij verbinden u dan gelijk door met het EZH. Foto: Ivo Lemmens