Vuurwerkfanaten kondigen protest aan

18-11-2020

Op sociale media gaan er verschillende berichten rond die oproepen tot een landelijk protestactie tegen het vuurwerkverbod. Een van de facebookgroepen waar deze oproep geplaatst is heeft inmiddels al meer dan vijf duizend leden. Volgens hen roepen zij niet op tot een ongecontroleerde protestactie. De actie zou in samenwerking gaan met de vuurwerkbranche. Ook op andere pagina's wordt de oproep veelvuldig gedeeld. 

Vrijdag 20 november willen de vuurwerkliefhebbers om stipt acht uur vuurwerk gaan afsteken als 'tegengeluid' tegen het besluit van het kabinet om een geheel vuurwerkverbod door te voeren voor komende jaarwisseling. 

Dit vuurwerkverbod is er gekomen om de zorg te ontzien. Omdat de piek van het aantal mensen die spoedeisende hulp nodig hebben de rondjaarwisseling en de zorg op dit moment al overuren draait, is er tot dit besluit gekomen. 

Vlak na de aankondiging van het protest, waarschuwen verschillende dierenbeschermingsorganisaties om goed op je huisdier te letten vrijdagavond, met name als je een hond hebt. 

Vuurwerk afsteken buiten de jaarwisseling om is overigens zonder vergunning altijd al verboden.