Mondkapjesplicht: dit moet je weten.

01-12-2020

Per dinsdag 1 december geldt er in heel Nederland een mondkapjesplicht voor publieke ruimtes. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook op de perrons, op de stations en bij bus- en tramhaltes een mondkapje moet dragen.

Ook in musea, bibliotheken, bioscopen en op scholen is het nu verplicht om er een te dragen. In de supermarkt werd al dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen, maar ook daar is het nu verplicht. Hoewel de supermarkten gisteren lieten weten het beleid niet strikt te gaan handhaven 'om discussies met klanten te voorkomen'. Het lijkt dus voornamelijk op de verantwoordelijkheid van de mensen zelf aan te komen.

Over het nut van het dragen van mondkapjes is nog altijd veel te doen. Ook klinken er verschillende geluiden dat een mondkapje juist slecht voor de gezondheid zou zijn. Terwijl andere onderzoeken juist weer aantonen dat door het dragen van een mondkapje het besmettingsrisico met ruim de helft afneemt.

De enige correcte manier om een mondkapje te dragen is wanneer deze zowel de mond als de neus volledig bedekt.

Boete
Wanneer je de mondkapjesplicht niet naleeft en je hierop wordt gecontroleerd riskeer je een boete van 95 euro. In de praktijk zal er in de meeste gevallen eerst een waarschuwing gegeven worden door de handhaver, voordat de boete daadwerkelijk wordt uitgeschreven. 

Mensen met astma-gerelateerde klachten kunnen uitgezonderd worden en hoeven een mondkapje dus niet te dragen als zij dit kunnen aantonen. Meer informatie hierover en over het algemene mondkapjes beleid is te vinden via: rijksoverheid.nl/mondkapjes.