HET WAS EEN DRUK EN ROERIG WEEKEND IN ZANDVOORT

10-08-2020

De hulpdiensten hebben de handen vol gehad het afgelopen weekeinde in onze badplaats. Meerdere incidenten in het dorp, schermutselingen op het strand. Ontruiming van het Bloemendaalse strand na constatering van het niet naleven van de Corona-regels. Politieagenten op de boulevards die ondersteund werden door buddy's van veiligheidsdiensten om de veiligheid te waarborgen en (brom)fietsers te dwingen te lopen.Vuilophalers die gehinderd werden door (bad)gasten. Alles werd als slaapplaats en badkamer/toilet gebruikt: auto's, duinen en het strand. Bezoekers aan ons dorp en zelfs bewoners en andere belanghebbenden werden na uren in een hete auto in de file te hebben gestaan, te kennen gegeven dat 'de stadspoort gesloten was en zij rechtsomkeert konden of buiten de gemeente een parkeerplek zoeken en dan kilometers lopen met strandspullen en vaak ook kleine kinderen in de verzengende hitte. Die mensen die zich wél een felbegeerd plekje wisten toe te eigenen op het strand, lieten menig keer een grote chaos achter, die voor de strandpachters niet meer bij te houden was. De volgende ochtend lag de vloedlijn vol met afval, laat niet als dank, voor het aangenaam verpozen...weet je nog van vroeger? En dan de fietsen die dusdanig werden 'geparkeerd' dat het voor de hulpdiensten obstakels werden en de toegang belemmerden. 

De hulpdiensten waren er ook druk mee en moesten herhaaldelijk uitrukken en/of ingrijpen. De Bloemendaalse reddingsbrigade liet ons weten dat zij 30 kleine EHBO verrichtingen hebben gehad, zaterdag hebben zij preventief gewaakt bij de lastige muien. Zaterdagavond hebben zij twee Roemeense personen uit het water gehaald, waarvan er één met zuurstof behandeld moest worden en is afgevoerd naar het ziekenhuis. Terwijl zij zondag op zoek waren naar een kind hebben zij assistentie verleend bij een reanimatie van een drenkeling, helaas is deze persoon overleden. Het ging om een man van eind twintig. Zelfs gisteravond laat werd er nog intensief naar een vermiste zwemmer gezocht.

 Nadat dit gebeurd is en nóg drie verdronken mensen te betreuren vielen door de sterke stroming in de zee, zijn aan de Nederlandse kust de rode vlaggen gehesen en is een NL alert (goed initiatief!!) verzonden, om iedereen te laten weten dat er niet meer gezwommen mocht worden en mensen geadviseerd werd niet verder dan kniehoogte de zee in te gaan. Het was een gaan en komen van ambulances, politie en brandweer, KNRM en reddingsbrigades, die tientallen keren assistentie hebben moeten verlenen bij ongevallen en calamiteiten. Het weekend laten we achter ons in de hoop dat we de komende week een wat rustiger beeld zullen krijgen.