Elke kilo telt perikelen in Zandvoort

02-12-2020

Onlangs is het plan 'elke kilo telt' uitgerold en is de ontwikkeling hiervan nog in volle gang.Er zijn hier en daar wat knelpunten en het geklaag van bewoners is af en toe niet van de lucht.Zo zijn wij van Zandvoort Inside benaderd door meerdere lezers met klachten over de uitvoer van het afvalplan en de vraag of wij hier eens in wilden duiken. 

Nou zijn wij de beroerdste niet, dus hier hebben wij gehoor aan gegeven. Navraag leert het volgende: Eergisteren is er bij Spaarnelanden een overleg geweest, waarbij alle knelpunten onder de loep zijn genomen. Vandaag mocht onze redactie zowel van de gemeente Zandvoort als van Spaarnelanden een keurige uiteenzetting ontvangen van de planning. Wij hebben besloten u hiervan op de hoogte te brengen zodat u weet hoe één en ander zal verlopen.

Na de jaarwisseling plaatst Spaarnelanden z.s.m. gft-containers op standaard zodat bewoners alle soorten afval kwijt kunnen. Doordat wegens Corona momenteel veel mensen thuis werken, heeft Spaarnelanden te maken met een veel groter aanbod van afval, vooral papier- en karton. Er wordt veel meer online besteld met alle gevolgen van dien. Er wordt alles aan gedaan om deze hoeveelheid goed te verwerken. Wel vragen de medewerkers van Spaarnelanden de bewoners o.a. hun karton zo klein mogelijk te maken zodat het de container niet blokkeert waardoor deze vol lijkt. Wanneer er meldingen komen van bij plaatsingen, halen wij deze zo snel mogelijk weg. De nieuwe PBD-containers hebben een kleinere klep-opening. 

Hiervoor is gekozen omdat veel mensen door de grote klepopening hun zakken met restafval gooien. De vracht wordt dan afgekeurd, wat duizenden euro's kost, maar ook zonde is van het PBD-afval wat dan toch moet worden verbrand. Vandaar dat gekozen is voor de kleinere opening. Wij adviseren mensen om hun grote plastic-zak niet helemaal vol te doen, zodat deze toch met gemak door de opening kan. Spaarnelanden begrijpt dat bewoners een periode nodig hebben om te wennen aan de nieuwe containers. Mocht uiteindelijk blijken dat de huidige containers niet voldoen aan de behoefte, dan zullen zij in overleg met de gemeente de mogelijkheden bekijken.

Zo blijkt dat er een locatie is in Zandvoort Noord waar structureel te weinig capaciteit is voor restafval; daar zal voortaan twee keer in de week geleegd gaan worden. Als u officieel melding maakt van bijvoorbeeld het nog ontbreken van containers, dan worden die alsnog geplaatst.