Bouw Joods monument start in maart

12-01-2021

Bouw Joods Namenmonument start in maart

Ter nagedachtenis van de vermoorde Joodse inwoners van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in juli 2017 het plan opgevat voor een nieuw Joods Namenmonument. Stichting Joods Monument Zandvoort had het monument eigenlijk al willen onthullen op 4 mei 2020. Maar vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus heeft die ontwikkeling vertraging opgelopen. Nu is er een nieuwe datum gepland voor de start van de bouw. Wilma Schrama,die vanaf het begin in 2016 actief betrokken is bij de ontwikkeling van dit monument, laat weten dat dit begin maart zal worden.

Op het monument zullen alle namen van de slachtoffers worden vermeld op Belgisch hardsteen,de afmetingen zullen hetzelfde zijn als de oude, verwoeste synagoge en het komt op dezelfde plek te staan als waar de synagoge stond tussen 1922 en 1940.

De namenwand zal een indrukwekkend monument worden, met veel vormen die verwijzen naar het Jodendom.

Wanneer het monument uiteindelijk zal worden onthuld is nog niet officieel bekend. "Als alles goed gaat met de voortgang, dan hopen we op 4 mei het Namenmonument officieel te kunnen onthullen", zegt Wilma Schrama. Wel hangt het er vanaf in hoeverre het coronavirus onder controle is tegen die tijd. "We hopen de onthulling groots te kunnen doen", sluit Wilma Schrama af. Wilma laat Zandvoort Inside ook weten dat er vele donaties zijn geweest om het monument te kunnen realiseren, helaas komt de stichting op dit moment nog 8.000 euro te kort. Wilt u ook mee bouwen aan dit monument? Kijk dan voor meer informatie op: www.joodsmonumentzandvoort.com