'Black Friday-effect' ook zichtbaar in regio Kennemerland

08-12-2020
Afgelopen week zijn er 9.832 personen getest in de Veiligheidsregio Kennemerland. 10,0% hiervan is positief getest, dat komt neer op 984 positief geteste personen in de periode 2 tot en met 8 december. Dit is in vergelijking tot een week eerder een flinke toename van 150 positieve coronatests in deze veiligheidsregio.

Fors meer testen

Wel is bij zeker 1500 mensen meer een test afgenomen. Het percentage positieve coronatests van het totaal geteste personen is juist afgenomen. 


Vooral in de gemeenten Uitgeest, Beverwijk en Zandvoort is er een aanzienlijk grotere toename in het aantal positieve coronatests op de honderdduizend inwoners gemeten, ten opzichte van een week eerder.

Black Friday-effect 

De cijfers in de Veiligheidsregio Kennemerland lijken zich parallel te ontwikkelen aan de landelijke trend. Nationaal zijn het aantal positieve coronatests de laatste week gestopt met dalen. Ook was het weekgemiddelde afgelopen week flink hoger dan, bijvoorbeeld twee weken terug.


Door verschillende experts wordt gesproken van het zogeheten 'Black Friday effect'. In de week van 23 tot en met 29 november vulde de winkelstraten zich met publiek dat uit was op die Black-Friday deal. Ook al is er geen hard bewijs voor, past het wel in een patroon. Iets wat ook werd geconstateerd na de zomervakantie.

Persconferentie
In de persconferentie van vanavond wordt in elk geval aangekondigd dat het maximum aantal gasten dat thuis ontvangen mag worden niet word verbreed.

Update

Voor de laatste ontwikkelingen rondom de coronacijfers in de Veiligheidsregio Kennemerland en ook daarbuiten, kun je kijken op www.coronadashboard.rijksoverheid.nl