Afval scheiden op het strand in stijl

12-08-2020

 

De resultaten van het experiment met afval scheiden op het strand zijn positief. Vorige zomer zijn vier afvaleilanden op het strand geplaatst met containers voor plastic, glas, papier en restafval. Om het afvaleiland naast strandpaviljoen Thalassa mooier te maken, is er een ontwerp gemaakt voor een hippe houten ombouw.Wethouder Raymond van Haeften: "We willen afval scheiden tot de norm maken. Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis. Dat vraagt best wat van mensen. In Zandvoort pionieren we daarom graag. Met dit stijlvolle afvaleiland maken we afval scheiden voor onze badgasten niet alleen makkelijker, maar ook aantrekkelijker."Het afvaleiland maakt onderdeel uit van een experiment van Spaarnelanden en de gemeente Zandvoort om strandbezoekers te stimuleren hun afval te scheiden. Wethouder Ellen Verheij: "Uit de evaluatie blijkt dat de afvaleilanden goed worden gebruikt. Onze bezoekers staan gelukkig open om afval te scheiden en bij te dragen aan een mooie, schone openbare ruimte. We willen daarom het experiment verder verbeteren en uitbreiden."

Ontwerp ombouw afvaleiland
Met hulp van Hilly Jansen van het Zandvoorts museum en Kristel Veerman van het online platform Liefs van Zandvoort is een ontwerp voor een ombouw van het afvaleiland gemaakt. Het ontwerp past in het decor van strand en zee. "Iedere strandbezoeker moet bij wijze van spreken naast het afvaleiland willen liggen", licht Arthur Verdaasdonk, unitmanager Spaarnelanden Zandvoort toe. "Ik denk dat dit met de creatieve bijdragen van Hilly en Kristel heel goed gelukt is. Het is bijna een kunstwerk, zo mooi. Ik ben echt super trots dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren."


Resultaten experiment

Uit de evaluatie blijkt dat strandbezoekers met name glas en papier goed scheiden. De containers voor plastic bleken nog te vaak vervuild. Bij deze containers wordt nu nog duidelijker aangeven dat de container bedoeld is voor plastic afval. Een andere volgende stap die Spaarnelanden wil nemen, is om te kijken of het mogelijk is om het afval te hergebruiken voor nieuwe producten door er bijvoorbeeld straatmeubilair van te maken.Samenwerking strandpaviljoens


Voor het experiment wordt samengewerkt met de strandpaviljoens Thalassa en Ahoi. Beide paviljoens spannen zich al jaren actief in op gebied van duurzaamheid en reageerden direct enthousiast om aan het experiment met de afvaleilanden bij te dragen.


--- Steun zandvoort Inside ook --

Zandvoort Inside is een organisatie die graag het laatste nieuws en reportages brengt.Hier voor zoeken wij uw steun. https://www.doneerdoel.nl/actie/2715/zandvoort-inside